ΚΑΠΝΟΣ Ή ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 23 May 2021

Τα αυτοκίνητα μπορούν να πιάσουν φωτιά από πολλές αιτίες. Μηχανικά ή ηλεκτρικά θέματα είναι τα πιο συνήθη αίτια επίσης ένα αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει φωτιά έπειτα από ένα τρακάρισμα.

Ορισμένες από τις βασικές αιτίες πυρκαγιάς είναι το βραχυκύκλωμα, είτε στις ηλεκτρονικές μονάδες, είτε στις ηλεκτρικές καλωδιώσεις. Δημιουργούνται σπινθήρες, που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να εξελιχθούν σε πυρκαγιά. Οι λόγοι πρόκλησής του είναι η κακή συντήρηση, η φυσιολογική φθορά του χρόνου είτε κάποιος εξωτερικός παράγοντας.

Επίσης, άλλη αιτία είναι η υπερθέρμανση των φρένων, κυρίως σε φορτηγά, που μπορεί να προκαλέσει την ανάφλεξη του ελαστικού, καθώς και η τριβή διπλών ελαστικών που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σε υπερφορτωμένα οχήματα.

Η διαρροή εύφλεκτου υγρού – καύσιμο, λάδι κινητήρα, λάδι κιβωτίου, υγρά φρένων– είναι ο κύριος λόγος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αυτοκίνητο, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συγκεκριμένα σημεία του κινητήρα. Οι διαρροές εύφλεκτων υγρών οφείλονται  σε πλημμελή ή ανύπαρκτη συντήρηση, είτε σε βλάβη η οποία δεν έχει επιδιορθωθεί.

Πριν εκδηλωθεί η φωτιά δίνει τα προειδοποιητικά της σημάδια, όπως καπνό και μυρωδιά καμένου. Εάν δεις καπνό ή φλόγα ή μυρωδιά από καμένο λάστιχο ή πλαστικό αντιδράστε αμέσως.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

  • Σταματήστε άμεσα σε ασφαλές σημείο του δρόμου, όσο πιο γρήγορα μπορείτε, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από άλλα αυτοκίνητα ή σημεία με κόσμο.
  • Σβήστε την μηχανή.
  • Βγάλτε όλους τους επιβαίνοντες αν υπάρχουν από το αυτοκίνητο γρήγορα και με ασφάλεια, απομακρύνοντάς τους τουλάχιστον 100 μέτρα. Μην επιστρέφετε στο καιόμενο όχημα για κανένα λόγο.
  • Ανοίξτε το καπό από το εσωτερικό του οχήματος.
  • Καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199) και ενημερώστε με  ακρίβεια.
  • Aν η φωτιά είναι μικρή και βλέπετε μόνο καπνούς, χρησιμοποιήστε τον πυροσβεστήρα του αυτοκινήτου απευθείας στην εστία.
  • Εάν έχετε να αντιμετωπίσετε φλόγες, απομακρυνθείτε αμέσως και προσπαθήστε από μεγάλη απόσταση να κατασβήσετε τη φωτιά, αν είναι δυνατό, αλλιώς απλά απομακρυνθείτε.
  • Έαν η φωτιά προέρχεται από το χώρο που βρίσκεται το ρεζερβουάρ, απομακρυνθείτε άμεσα και ασφαλίσετε το χώρο γύρω από το αυτοκίνητο, ώστε να μην πλησιάσει κανένας και περιμένετε την πυροσβεστική.
  • Πολύ μεγάλη σημασία έχει να μην ανοίξετε τελείως το καπό του αυτοκινήτου, καθώς ο αέρας θα φουντώσει απότομα και έντονα την πυρκαγιά. Σηκώστε λίγο το καπό του οχήματος και τοποθετήστε από εκεί το ακροφύσιο του πυροσβεστήρα, ψεκάζοντας από το διάκενο που θα δημιουργηθεί. 

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΟΧΗΜΑ

  • Συντηρήστε το αυτοκίνητο σε επαγγελματία μηχανικό.
  • Εάν διαπιστώσετε ότι  υπάρχει διαρροή ή το αυτοκίνητο δεν κινείται σωστά πηγαίνετε άμεσα σε τεχνικό.
  • Ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο έχει λιγότερες πιθανότητες να πιάσει φωτιά.
  • Εάν πρόκειται να μεταφέρετε μέσα στο χώρο των επιβαινόντων βενζίνη ή μικρές ποσότητες υγραερίου, αυτά θα πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα. Φροντίστε να κρατάτε το παράθυρο ανοιχτό για εξαερισμό.
  • Τα γκαζάκια και οι φιάλες προπανίου δεν πρέπει να μεταφέρονται ποτέ στο χώρο του κινητήρα του αυτοκινήτου. 
  • Ποτέ μην παρκάρετε το αυτοκίνητο εκεί που υπάρχουν εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα που θα έρχονται σε επαφή με τον ζεστό καταλύτη.

Υπηρεσία Παραλαβής / Παράδοσης

αυτοκινήτου από και προς το χώρο σας. Ένας εκπρόσωπος μας θα σας καλέσει για επιβεβαίωση και την μέρα/ώρα της παραλαβής και παράδοσης.

Κοινωνική Ευθύνη

Η συνεργασία, η πρωτοπορία, η αγάπη και η θέληση μπορούν να κινήσουν γη και ουρανό… και να ομορφύνουν πολλά πράγματα.

Η γνώμη σας, γίνεται γνώση μας!

Επιθυμούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας, σχετικά με την επίσκεψή σας.